Bikefit Ambacht

Kom naar Bikefit Ambacht voor een optimale fietspositie!

Fysiotherapie en bikefitten, kan dat wel samen?

Ype Kerkstra | 01-04-2021

Het lijkt misschien heel ver uit elkaar te liggen, het medische karakter van fysiotherapie en het mechanische van het bikefitten. Maar is dit wel zo? Verschillen de twee vakken wel zoveel van elkaar of zijn ze goed te combineren? In dit artikel zal ik je meenemen in de verschillen en overeenkomsten tussen de twee vakken en waarom ik ervoor gekozen heb om mij als fysiotherapeut verder te verdiepen in de wereld van onder andere zadelhoogte, stuurhoogte, fietshouding en onderdelen die belangrijk zijn in het bikefitten.

De overeenkomsten

Maar er is ook zeker een grote overeenkomsten tussen de twee vakken. Als fysiotherapeut ben je de expert op het gebied van bewegen, wanneer mensen op de fiets zitten zijn ze ook in beweging. Hier is dus het bikefitten een heel goede uitbreiding op fysiotherapie. Je zorgt er als bikefitter voor dat de fietser optimaal kan bewegen op de fiets en als fysiotherapeut zorg je ervoor dat de fietser dit ook daadwerkelijk doet.

De verschillen

Op het eerste gezicht lijken er grote verschillen te zijn tussen fysiotherapie en bikefitten. Als fysiotherapeut ben je bezig met een persoon met fysieke klachten en is het erg belangrijk dat je hygiënisch werkt. Waar je als bikefitter bezig bent met een fiets afstellen en dus niet bang moet zijn voor vieze handen van geoliede kettingen en ingevette zadelpennen en pedalen. Dit zijn toch twee heel verschillende vakken?

Mijn motivatie

Als fysiotherapeut ben ik er altijd naar op zoek om de cliënt zo optimaal mogelijk te laten bewegen en plezier te hebben in het bewegen. Dit wil ik ook graag aan alle fietsers laten ervaren! Zadelpijn, knieklachten, voetklachten, ze lijken allemaal bij fietsen te horen en ze worden ook ‘geaccepteerd’ in de fietswereld. Dit is helemaal niet nodig. Door mijn kennis als fysiotherapeut en bikefitter in te zetten wil ik mensen hier van afhelpen en hen meer plezier laten ervaren op de fiets, zonder ongemakken of pijntjes.

Dit is de home template